• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Falunk Napja 2024. - beszámoló

Nyomtatás

A már hagyományos, május végi falunap a sportcsarnok előtti zöld területen idén a legkellemesebb nyárias időben telt el. Kora reggel kezdtek a főzésre jelentkező csapatok előörsei „berendezkedni”: elhelyezni a tűzzsámolyt, megkeresni az asztalok és padok ideális helyét, felállítani az árnyékoló sátrakat…….

Érkeztek a baráti társaságok, tűzrakás, füst, hagymapucolás….s lassanként az illatok is felszálltak a bográcsokból, étvágycsináló illatok. S amikor már rotyogott a hús a kondérokban, megfelelő ellenőrzés és szorgos kevergetés mellett, jöhetett egy kis szomszédolás, sütemények, itókák kínálgatása, beszélgetések. Valójában a pörköltfőzés csak ürügy, hogy együtt legyünk, megálljunk a hétköznapok rohanásaiban egy napra, s figyeljünk kicsit egymásra. Ezt fogalmazta meg Ferenczy Gábor alpolgármester is megnyitójában. Valószínűleg erre gondolt - sok évvel ezelőtt Albrecht Sándor is -, amikor „alsóörsi színes csokornak” álmodta és nevezte ezt a találkozót.

A pörkölt - kedvelt régi magyar ételünk – sokféle változatban ismert, s ezen a napon is változatosan készült: sertés-, marha- és vadhúsból, hagyományos vagy titokzatos fűszerezéssel és körítéssel: krumplival, tarhonyával vagy csak kenyérrel….. de abból is akadt rendkívüli. Többnyire sertéslapocka és csülök, de marha, borjú és vad (őz és vaddisznó) rotyogott a bográcsokban. Volt, ahol a tinorufélék családjába tartozó feketedő vargányával ízesítve, házi burgonyakrokettel tálalva, ami szintén itt sült egy hozott kis katlan serpenyőjében, hihetetlenül gyorsan és jól szervezetten. A régi, visszatérő csapatok mellett újak is beneveztek (eredményesen), reméljük, itthon otthon lesznek Alsóörsön.
Idén 14 csapat indult, a zsűri (Mayer Gyula, Pall Ildikó és Gurdon Éva) kora délután kapta meg a számozott mintákat, s látott „munkához”.
Az óvoda konyháján is főztek pörköltet, méghozzá nagyon finomat, versenyen kívül, a falatozók elégedettségére.
Közben sok minden más is történt, főleg a gyermeknapra gondolva: gyöngyfűzés, arcfestés, logikai és ügyességi játékok, ugrálóvár várta a gyerekeket.
A veszprémi Rotary Club is kitelepült, bevételüket a helyi iskolának ajánlották fel.
Ismert mondásunk: „nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos”, de azért mindenki örül a sikernek.

Eredmények:
 Bronz oklevél: Pöri, Dream Team és Borács Bagázs csapata
 Ezüst oklevél: Sirály, Bergengócok, A Fiúk, Jóbarátok, Riviéra
 Vadorzói, Cimborák csapata
 Arany oklevél: Team K&S, Pöri Muri, Dzsájrosz Csumádé csapata
 Különdíjas: Csorgató
 Arany nagy oklevél: ANYPE

Az eredményhirdetéssel nem ért véget a program: az óvodások műsora után az Acro Dance csapata, majd a Felsőörsi Country lépett színpadra.
Este a Sasi duó zenélt a legelszántabb és legkitartóbb maradóknak.
Magam minden csapatot meglátogattam délelőtt, délután sem éreztem mást:
jó volt együtt lenni! Barátként, ismerősként, ismeretlenként is, a bogrács melege körül……

Köszönet a láthatatlan munkálkodóknak: akik előkészítették és vasárnap délelőttre visszarendezték a területet.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás