• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Választási Hirdetmény 2024.

Nyomtatás

Tisztelt Választópolgárok! Az idei évben megtartandó választás különleges lesz, mivel 2024. június 9-én kerül sor egyesített eljárásban, egy napon az Európai Parlamenti képviselő és a Helyi Önkormányzati és Nemzetiségi önkormányzati képviselő választásra.

A 15:00 órai részvételi arányok Alsóörsön:

2024. június 9-én nem csak polgármestert és települési képviselőket, hanem megyei listán megyei önkormányzati képviselőket, nemzetiségi önkormányzati képviselőket, valamint Európai Parlamenti képviselőket is választunk.

Igy az alábbi szavazólapokat kapják a választás napján a szavazók:
 - polgármester (1 jelöltre lehet érvényesen a szavazatot leadni)
 - helyi képviselők (1-6 jelöltre lehet érvényesen a szavazatot leadni)
 - megyei lista (1 szervezet listájára lehet érvényesen a szavazatot leadni)
 - Európai Parlenti lista (1 szervezet listájára lehet érvényesen a szavazatot leadni)

Aki nemzetiségi névjegyzékben is szerepel az alábbi Zöldszínű szavazólapokat is megkapja:
 - területi nemzetiségi lista (vármegyei lista, 1 szervezet listájára lehet a szavazatot leadni)   
 - országos nemzetiségi lista (1 szervezet listájára lehet a szavazatot érvényesen leadni)
Fontos megjegyezni, hogy a nemzetiségi szavazatokat lezárt borítékban kell a szavazóurnába dobni, ugyanis csak így érvényes.

Településünkön egyéni listás választási rendszerben kerülnek megválasztásra az önkormányzati képviselők. Megválasztható képviselők száma: 6 fő. 11 jelölt közül lehet kiválasztani.
Polgármester személyét is közvetlenül választja meg a település.

A névjegyzékbe vételről szóló értesítést a választópolgárok már kézhez kapták.
A jelölt számára igényelhető ajánlóíveket legkorábban 2024. április 20-án lehetett átadni. Egyéni listás, és az egyéni választókerületi jelöltet, polgármester jelöltet és a nemzetiségi önkormányzati jelöltet legkésőbb 2024. május 6-án 16.00 óráig lehetett bejelenteni.

Hol lehet a választáson szavazni?
Mint minden alkalommal, településünkön a 2024. évi választásokon is a megszokott 2 helyen járulhatnak az urnák elé reggel 06.00- 19.00 közötti időben a tisztelt választópolgárok.
 001.  szavazókör: Közös Önkormányzati Hivatal Alsóörs,Endrődi S.u.49.
 002.  szavazókör: Eötvös Károly Művelődési Ház Alsóörs, Endrődi S.u.49.

A szavazás helyszínéről értesítő megküldésével tájékoztatott mindenkit az NVI. Az utcajegyzék a szavazás helyszínén is megtekinthető.
A választópolgár választójogát – szabad elhatározása alapján – lakóhelyén  gyakorolhatja.
Az a választópolgár, aki a lakóhelye mellett 2024. február 11-ig tartózkodási helyet létesített, s annak érvényességi ideje a választás napján, azaz június 9-ig nem jár le, választójogár átjelentkezéssel tartózkodási helyén is gyakorolhatja.
Ebben az esetben átjelentkezés iránti kérelemnek legkésőbb 2024. május 31-én 16.00 óráig kellett beérkeznie a Helyi Választási Irodához (HVI)-hez, mely a polgármesteri hivatalban működik.

Mozgóurna igénylése
Azok a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok, akik:
 •  mozgásukban korlátozottak,
 •  egészségi állapotuk (illetve fogyatékosságuk) miatt gátoltak
mozgóurna iránti kérelmet nyújthatnak be, melyet levélben legkésőbb 2024. június 5-én, 16.00 óráig a helyi választási irodától kérhetnek. A szavazás napján (vasárnap) pedig 12 óráig írásban attól a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni, ahol a választópolgár a névjegyzékben szerepel.
A helyi választási iroda a fenti határidőig beérkezett kérelem alapján mozgóurnát igénylő választópolgárt felveszi a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékébe.
Fontos, hogy kényelmi szempontok miatt mozgóurna nem igényelhető. Ilyen igény a helyi választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság részéről elutasításra kerül.
Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben nem szavazhat, kizárólag csak mozgóurnával.

Átjelentkezés
Átjelentkezésre annak volt lehetősége az önkormányzati képviselők és polgármester választásán, aki ideiglenes lakcímét 2024. február 11-ét megelőzően létesítette, és a választás napján még érvényes. Az erre vonatkozó igényt legkésőbb 2024. május 31-én 16.00 óráig kellett eljuttatnia a Helyi Választási Irodához.

Választási kampány
2024. április 20-án kezdődik és június 9-én 19.00 óráig, a választás végéig tart.
A kampány eszközei:
•    plakát;
•    jelölő szervezet vagy jelölt általi közvetlen megkeresés;
•    politikai reklám, politikai hirdetés;
•    választási gyűlés
Plakátot csak a vonatkozó jogszabályok és a közterület használatáról szóló rendelet előírásainak megfelelően lehet elhelyezni, és a választást követő 30 napon belül el kell távolítani.

Külképviseleti névjegyzék
Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de a szavazás napján, külföldön tartózkodik, Magyarország nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhat az EP választáson.
Az erre irányuló kérelmet 2024. május 31-én 16.00 óráig nyújthatta be.

Nemzetiségi választás
Mindenki, aki a nemzetiségi névjegyzékben szerepel, a saját szavazókörében adhatja le nemzetiségi önkormányzatra a szavazatát. Nemzetiségi névjegyzékbe vételre 2024. május 31-ig lehetett jelentkezni. Ezt követően módosításra nincs lehetőség.

Báró Béla
HVI vezető

 

Praktikumtár

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás