• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A Nemzeti Összetartozás Napján 2024.

Nyomtatás

Történelmünk bővelkedett tragikus eseményekben, békekötés is történt sokszor, de olyan gyalázatosan igazságtalan, mint a trianoni, soha! Erre a szomorú eseményre emlékeztünk június 4-én trianoni emlékművünknél, a parkban és a művelődési házban.

Erdélyi testvérközségünk, Málnás ajándéka ez a fából faragott emlék, Datki Sándor faragását a századik évfordulón a járvány miatt nem lehetett felállítani, csak egy évvel később. Felirata emlékeztet mindig: Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen!

A magyar és a székely himnusz közös éneklése után Hebling Zsolt polgármester idézte fel a múltat, az ország szétszakítottságát. Két testvértelepülésünk, Málnás és a felvidéki Kalász is a kisebbségeket sújtó, nehéz sorsra jutott, …nemzeti közösségeink átvészelték az elnyomást, nagyon nehéz volt ott magyarnak lenni. Büszke vagyok málnási és kalászi testvéreink helytállására, a több évtizedes barátságra, mondta. Ezután Nemes István szólt - elsősorban - a fiatalokhoz, akik a jövő építői, a nemzeti emlékezet tovább éltetői lehetnek. Felidézte azt a régi, 1990-es februári emléket, amikor a forradalom után segítséget vittek Erdélybe, s Málnásra is eljutottak. Ott kezdődött a két település kapcsolata. Az emlékezés koszorúját a fiatalok helyezték el: Bán Lilien, Csóti Linett és Szőke Zsombor.

A nyolcadik osztályosok emlékező műsora a szomorú tényeken túl versekkel, dalokkal, vallomásokkal elevenítette meg ezt az igazságtalan békekötést s következményeit. A fekete háttérben a magyar zászló s a színpad előterében Nagy-Magyarország applikációja, melyről egy mozdulattal leszakították az ország kétharmadát, jól érzékeltette történelmünk tragédiáját. Ez a nap 2010 óta a nemzeti összetartozásunk napja. A gyerekek kezében fellobbanó mécsesek az emlékezés őrlángjai. A műsort összeállította és a nyolcadikosokkal színpadra vitte: Szántóné Kertész Zsuzsanna. Tanítványai: Bálint Botond, Balogh Zsombor, Bán Lilien, Böröcz Rebeka Sára, Csóti Linett (aki zongorajátékkal zárta a műsort), Fazekas Gergő Hunor, Ferencsik Laura, György Alex, Hosszú Zalán Miklós, Kis Dorina, Kölcsei Lujza Tünde, Nádudvary Emma Sára, Paragi Dávid, Szőke Zsombor, Szőllősi Csanád István, Szőnyi Márton, Szűcs Péter, Teplán Rebeka, Velekei Csongor, Vízhányó Attila Zente, Zörgő Bence

A Szózat közös éneke ilyen emlékműsor után még mélyebbről tör fel a lélekből.

Csiszár Edit

Nagy Veronika fotói:

 

Praktikumtár

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás