• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Irodalmi bableves muri 2024.

Nyomtatás

Irodalmi bableves muri. Jövőre lesz negyed évszázada annak, hogy Borbás László nyugalmazott iskolaigazgató ötlete, javaslata után először rendezték meg Alsóörsön, akkor még „csak” Endrődi Sándor emlékére.

S miért pont bableves?

Ő maga írta meg, hogy nyaranta, barátai társaságában miként készült a bableves a Balaton vizével. Az a történet is ismert, hogy egyik fia keresztszülőségét a Jókai-házaspár vállalta, a füredi keresztelés után a lakomát Alsó-Eörsön tartották. Ezért a bableves összejövetelt Jókaival bővítették pár év után, majd dr. Mihálkovics Tivadart is bevonták e körbe. Benne – többek között - az alsóörsi fürdőtelep megalapítóját is tisztelhetjük, Endrődihez diákkorban kezdődő, életre szóló barátság fűzte. Naplójában részletesen leírta egy nyári bableves lakoma történetét. Ezeket az emlékeket őrzi ez a rendezvény, mely főhajtás a múlt jeles szereplői előtt, egyben gasztronómiai örömöket is tartogat.

A Jókai hajó fedélzetén érkezik Balatonfüred küldöttsége, a Hagyományőrzők Társasága képviseletében hölgyek és urak a korszak hangulatát idéző szebbnél szebb ruhákban lépnek partra, ahol már sokan várják őket, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara térzenével köszönti és kíséri végig a menetet a művelődési házig. Közben elhelyezik az emlékezés koszorúit, először a Sirály-parkban Jókai szobránál, majd az Endrődi-parkba érve a költő emlékoszlopánál és Mihálykovics Tivadar mellszobránál. A nevét viselő sétányon vonulva a művelődési házban és mellette, az árnyas fák alatt folytatódik a program.

A hűs színházterem megtelik érdeklődőkkel, idén Márkusné Vörös Hajnalka levéltáros előadását hallgatjuk meg. Mitől válik értékessé, érdekessé az utókor számára az író személyisége, ezúttal Jókai Mórra fókuszálva. Gazdag életútjának egyes részleteit kiemelve: ő, aki a reformkorral született, a forradalmi ifjúság lelkes tagja, majd Kossuth segédszónoka, aki maga viszi a menlevelet Rózsa Sándornak…. A reformkor eszméi ott élnek regényeiben, a kiegyezés után a látványos fejlődés krónikása. Hiszen akkoriban épülnek azok a legendás épületek, melyek ma is a főváros büszkeségei. Jókai az első, aki írói jövedelméből ingatlant tudott vásárolni. Svábhegyi háza s annak kertje, valamint a balatonfüredi villa is mind az író teremtő szorgalmát bizonyítják. A művészetek mellett a kultúra része az épített környezet és a gasztronómia is. S ezzel kapcsolatban más érdekes és elgondolkodtató is elhangzott. Az 1880-as években Brazíliába vándorolt magyarok száz évvel későbbi utódai a magyar nyelvet már nem, de a magyar ízeket ismerik, keresik gyökereiket, s próbálják őrizni a múlt maradékát. Igazán érdekes megvilágítás, lendületes, színes előadás hangzott el.

Ezután jöhet a szintén hagyományos bableves elfogyasztása a parkban elhelyezett asztaloknál, pogácsával, kenyérrel, egy kis borral, vízzel leöblítve, ismerősök, barátok közt időzve. Halk zsongás, csendes nyugalom a fullasztóan meleg nap estéjén. Háromszáz adag ízletes bableves készült az óvoda konyhájában, köszönet érte. Ez nem azonos a Jókainak tulajdonítottal, ő körmökkel gazdagítva szerette. Róza asszony a színészi pályája után a konyhában is főszereplő volt, s bizonyára kitűnő bableveseket is főzött. Náluk a szellemiség, az épített környezet és a gasztronómia együtt volt jelen.

Dallos Szílvia művésznő minden évben meglepi a füredi vendégeket egy tortával, idén az alsóörsi kilátó képével díszítve.

Hajón érkeztek, a Liliput kisvonattal távoztak a füredi vendégek a bableves muri után.
Jövőre veletek ugyanitt a negyedszázados ünnepen!

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

 

Praktikumtár

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás